BESPLATNA INFO LINIJA: 0800 202 53
MONOGRAFIJA: Vaš vjetar u leđa

EBRD kreditna linija MI-BOSPO-u za podršku malim i srednjim preduzećima i za energijski efikasna ulaganja u Bosni i Hercegovini

Dio sredstava kreditnog aranžmana od 2,5 miliona EUR, namijenjenog MI-BOSPO-u, podržan je bespovratnim sredstvima od strane EU-a, WBIF-a, Austrije

  • EBRD će u okviru kreditnog aranžmana osigurati 2,5 miliona EUR Mikrokreditnoj fondaciji MI-BOSPO Tuzla
  • 1,5 miliona EUR za kreditiranje malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini
  • 1,0 milion EUR za fizička lica za ulaganje u mjere energijske efikasnosti, sredstva obezbijeđena od strane EU, WBIF, Austria

EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) omogućila kreditni aranžman od 2,5 miliona EUR mikrokreditnoj organizaciji u Bosni I Hercegovini, Mikrokreditnoj fondaciji MI-BOSPO Tuzla.

U okviru ovog aranžmana, 1,5 milion EUR biti će iskorišteno za podršku, u vidu podzajmova, malim i srednjim preduzećima, naročito onim koje vode žene i koje su aktivne u domenu poljoprivrednih djelatnosti. Uprkos činjenici da mala i srednja preduzeća predstavljaju stub ekonomije Bosne i Hercegovine, mnogima od njih pristup sredstvima predstavlja prepreku.

Preostalih 1.0 milion EUR biti će iskorišteno za podršku ulaganjima u mjere energijske efikasnosti, u okviru programa za financiranje zelene ekonomije Zapadnog Balkana (GEFF). MI-BOSPO će plasirati kredite klijentima, fizičkim licima, pojedincima, ili skupini fizičkih lica, proizvođačima, vendorima i pružaocima usluga - koji namjeravaju implementirati visoko djelotvorne zelene tehnologije, materijale i rješenja u kuće ili zgrade koje su privatnom vlasništvu.

Dio „zelenog“ finansiranja obezbijeđen je pod okriljem GEFF programa za Zapadni Balkan čija je ukupna vrijednost 135 milona EUR, podržanom od strane EU, i u kojem učestvuje više donatora Western Balkans Investment Framework (WBIF) i the Austrian Federal Ministry of Finance, a koji je i dio Regional Energy Efficiency Programme (REEP) za Zapadni Balkan.

MI-BOSPO, sa sjedištem u Tuzli, u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, je četvrta najveća mikrokreditna organizacija u zemlji koja je osnovana 1996. godine kao pilot projekat Svjetske banke. EBRD je MI-BOSPO-u prva kreditna sredstva obezbijedio 2007. godine, uspostavljajući na taj način veoma uspješnu saradnju koja traje i danas.

Aleksandra Vukosavljević, direktor EBRD-a za finansijske institucije je istakla: „Veoma nam je drago što smo proširili našu saradnju sa MI-BOSPO-om u Bosni i Hercegovini. Poboljšanje pristupa finansijama pomoći će u jačanju konkurentnosti lokalnih malih i srednjih preduzeća i stvaranju novih radnih mjesta i poslovnih prilika u zemlji. Veoma smo sretni što MI-BOSPO-u možemo poželjeti dobrodošlicu u naš GEFF program, koji će ubrzati proces zelenog kreditiranja u Bosni i Hercegovini i doprinijeti uštedama energije i  smanjenju emisije ugljen dioksida.

„MI-BOSPO ciljevi se ogledaju u tome da se obezbijede pogodne kreditne linije klijentima, pratimo tržište, potrebe,  i želimo pružiti najbolju uslugu klijentima. EBRD je naš važan strateški partner sa kojim imamo uspješnu dugogodišnju saradnju. Zahvalni smo za odobrena kreditna sredstva koja će biti plasirana klijentima poduzetnicima sa fokusom na žene, te za mjere energijske efikasnosti. Mnogo će nam značiti I tehnička podrška u kreiranju proizvoda za energijsku efikanost, kroz GEFF programe. Ovi programi i sredstva će pomoći razvoj MI-BOSPO-a, razvoj naših klijenata te olakšati ostvarenje naše misije“ – izjavio je Safet Husić, direktor MKF MI-BOSPO.

EBRD, otkako je počela da radi na ovom području, je do sada investirala 2.9 miliona EUR i podržala 203 projekta širom Bosne i Hercegovine. Strateški prioriteti Banke u zemlji su promovisanje zelene ekonomije, pružanje podrške konkurentnom razvoju privatnog sektora i podsticanje regionalne integracije.