BESPLATNA INFO LINIJA: 0800 202 53
MONOGRAFIJA: Vaš vjetar u leđa

25 godina vaš vjetar u leđa

Veliki jubilej - 25 godina posvećenosti misiji

Biti začetnik nečega što će obilježiti ekonomski rast jedne populacije, velika je čast.

Prvi mikrokredit u Bosni i Hercegovini plasiran je od strane Humanitarne organizacije BOSPO iz koje će poslije nastati mikrokreditna organizacija, a potom Fondacija "MI-BOSPO".

Tokom 25 godina, blizu 90.000 žena koristilo je mikrokredite, a skoro sve te žene su one koje nisu imale pristup bankarskim uslugama. MI-BOSPO je vjerovao u njih, pomagali smo im na putu njihove neovisnosti i realizacije poslovnih ideja.

Kada se jednog dana bude ispisivala istorija razvoja poduzetništva žena, MI-BOSPO će ostati upisan kao pionir podrške, inicijator i prijatelj poduzetnica.

Novac kojeg su koristile ulagale su u svoje male biznise, poljoprivredu, trgovinu, usluge, pa imamo danas brojne vlasnice privrednih gazdinstva, butika, frizerskih salona.

Tokom četvrt vijeka MI-BOSPO je sarađivao sa 115.000 klijenata, od čega je 76% žena.

Plasirano je 384.000 kredita ukupnog iznosa 880 miliona KM.

Podrška koju MI-BOSPO pruža ženama s ciljem njihovog ekonomskog osnaživanja, jačanja njihove finansijske neovisnosti ogleda se kroz činjenicu da su žene u poslovne djelatnosti uložile blizu pola milijarde KM.

MI-BOSPO je tokom dvadesetpetogodišnjeg rada akumulirao značajna finansijska sredstva, koja obezbjeđuju dalji rast i poslovanje, te stekao povjerenje komercijalnih banaka i različitih međunarodnih finansijskih fondova.

Nakon 25 godina stabilnog poslovanja nastavljamo provoditi korake koji će osnaživati poduzetništvo i jačati BH ekonomiju, a preko mreže od 38 ureda i 200 zaposlenih osoba.

MI-BOSPO analize govore da je 68% klijenata kreditna sredstva koristilo za razvoj poslovnih aktivnosti, a čiji su prihodi pozitivno uticali na kvalitet života korisnika kredita.

MI-BOSPO je začetnik ideje mikrokreditiranja, što je uslovilo nastanak mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini koji je dao je nemjerljiv doprinos u jačanju poduzetništva u postratnom periodu.

Značajni jubilej i uspješan rad MI-BOSPO obilježavamo pod sloganom 25 godina Vaš vjetar u leđa, obećavajući svojim klijentima jednaku podršku i u budućnosti.