BESPLATNA INFO LINIJA: 0800 202 53
MONOGRAFIJA: Vaš vjetar u leđa

EBRD sufinansira projekat digitalizacije u MI-BOSPO-u

EBRD sufinansira projekat digitalizacije MI-BOSPO u Bosni i Hercegovini

 

Tuzla, Bosna i Hercegovina, 14.04.2021. godine

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava napore u digitalnoj transformaciji MI-BOSPO, vodeće mikrofinansijske institucije u Bosni i Hercegovini.

EBRD sufinansira razvoj i implementaciju novog sistema upravljanja dokumentima, koji će MI-BOSPO-u pomoći u tranziciji na on-line okruženje .

MI-BOSPO usluge koriste mikro i mala poduzeća u Bosni i Hercegovini i partner je EBRD-a od 2007. Kriza uzrokovana koronavirusom postavila je veliki izazov za MI-BOSPO koji ima za cilj nastaviti podršku klijentima pružanjem svojih usluga uprkos ograničenom ličnom kontaktu.

MI-BOSPO je na ove izazove odgovorio uvođenjem  informatičkih poboljšanja. Uveden je on-line postupak prijave za kredit, novi tehnički softver i on-line obuka kako bi svojim zaposlenicima omogućili kontakte sa klijentima koji imaju poteškoća.

Kao naredni korak u svojoj digitalnoj transformaciji, MI-BOSPO sada nastoji uvesti novi sistem za upravljanje dokumentima, koji će poslovanje učiniti produktivnijim i učinkovitijim kako bi bolje odgovorili potrebama klijentima tokom i nakon pandemije.

Manuela Naessl, šefica ureda EBRD-a u Sarajevu, rekla je: „Pristup finansiranju i dalje predstavlja prepreku mnogim malim firmama u Bosni i Hercegovini, unatoč činjenici da čine okosnicu ekonomije zemlje. Korištenje najmodernijih digitalnih rješenja omogućit će MI-BOSPO-u da poboljša svoju učinkovitost i poboljša uslugu pružanja usluga klijentima u trenutnom teškom ekonomskom okruženju. EBRD je oduševljena što podržava digitaliziraniju budućnost za sektor finansijskih usluga u Bosni i Hercegovini, istovremeno radeći s MI-BOSPO-om kako bi osigurala kreditiranje mikro i malih poduzeća."

Safet Husić, direktor MI-BOSPO, dodao je: „MI-BOSPO već više od 25 godina uspješno pruža usluge mikrofinansiranja. Nudimo kredite za podršku poduzetnicima sa fokusom na žene. Tokom svog poslovanja pratili smo potrebe klijenata, prilagođavali i razvijali inovativne procese i uvodili nove proizvode. Prepoznajemo značaj digitalne transformacije jer nove tehnologije olakšavaju poslovanje i stvaraju dodatnu vrijednost za naše klijente. Kao dio naše digitalne transformacije započeli smo s uvođenjem digitalnog sistema za upravljanje dokumentima, optimizacijom troškova i poboljšanjem usluga za klijente. Cijenimo naše dugogodišnje i uspješno partnerstvo s EBRD-om. "

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Bosni i Hercegovini. Do danas je uložila više od 2,7 milijardi EUR u 190 projekata u zemlji. Banka je fokusirana na širenje lokalnog privatnog sektora, promociju regionalne i međunarodne integracije i održivu upotrebu resursa.