BESPLATNA INFO LINIJA: 0800 202 53
MONOGRAFIJA: Vaš vjetar u leđa

Međunarodni dan mladih

MI-BOSPO podržava mlade i njihov rad

Mladi su svijetla tačka naše sadašnjosti, a i budućnosti, naravno. Jedan takav svijetli primjer upravo jeste projekat “Let’s Do It” Tuzla pod čijim okriljem djeluju mladi i pametni ljudi. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, razgovarali smo sa izvršnom koordinatoricom projekta “Let’s Do It” Tuzla, Kanitom Salihović. Razgovor sa njom prenosimo cjelosti:

 

MI-BOSPO: Možete li nam reći nešto više o samom projektu kao i o broju angažovanih volontera?

 

-Mi smo okupljeni u UG “Multi” Tuzla, a sam projekat “Let’s Do It” započeo je sa radom 2012. godine, što znači da ove godine obilježavamo 10 godina postojanja. Na projektu bude angažovano do 50 aktivista, a od toga su 23 stalna člana. Aktivisti su mladi ljudi, starosne dobi iznad 15 godina, odnosno dobi  kada su spremni i zreli za ovakav vid aktivnosti.  Projekat “Let’s Do It" se bavi rješavanjem ilegalnih deponija u gradu i sadnjom drveća. Do sada smo organizovali mnogobrojne aktivnosti u kojima je učestvovalo preko 184 000 volontera širom BiH. U okviru svoga djelovanja osnovali smo i malu školu ekologije, a u okviru koje posjećujemo učenike predškolskog uzrasta, osnovnih i srednjih škola i edukujemo ih o zaštiti i brizi za okolinu.

 

MI-BOSPO: Šta vas motiviše u vašem radu?

 

- Naša motivacija je sam pogled na prirodu, ona nas motiviše u našem radu. Briga za okoliš je imperativ svih nas, a svjedoci smo da se ta briga često zanemaruje. Zaokupljeni smo svojim svakodnevnim obavezama te na taj način ne razmišljamo mnogo o okolini. Treba da budemo promjena koju želimo da vidimo, a želimo i da tu želju probudimo i kod ostalih mladih ljudi pa i onih starijih.

 

MI-BOSPO: Šta mislite o MI-BOSPO-u?

 

- MI-BOSPO je jedan izuzetan primjer društevno odgovorne organizacije, a nama je zaista drago što sa MI-BOSPO-om sarađujemo već duži period. Za naš rad je veoma bitna podrška koju nam MI-BOSPO pruža, jer upravo zahvaljujući takvoj vrsti podrške mi možemo da djelujemo i širimo svoju misiju.

 

MI-BOSPO: Sarađujete li sa mladima iz drugih gradova i šta biste poručili mladima?

 

- Da, naravno. U konstantnom smo kontaktu sa “Let’s Do” It Sarajevo, posjećujemo se i dogovaramo oko aktivnosti. Pored Sarajeva, sarađujemo i sa “Let’s Do It” u Bijeljini i Zenici. Ono što bismo poručili mladima jeste da postanu dijelom našeg aktivizma, da budu promjena koju žele da vide. Da bi neka promjena uslijedila, potrebno je krenuti od sebe, a zatim je širiti. Promjena koju činimo možda nije ogromna, ali je itekako primjetna i vidljiva.